home »

Edward Maalouf in Beijing (update)

Morgen is het dan zover. Dan is de grote dag voor Edward aangebroken. De tijdrit staat dan op het programma. De laatste trainingen verliepen perfect. De vorm is nog steeds groeiende lijkt het. De verwachtingen zijn hoog gespannen. We gaan voor goud. Alles is tot in de puntjes voorbereid. Dat was nog wel een hele tour. De hele dag zijn we vandaag bezig geweest om een tijdelijk chinees rijbewijs te bemachtigen om Edward in de tijdrit te mogen volgen. Verleden week was dit nog geen enkel probleem, maar vanmorgen tijdens de ploegleidersmeeting werden er opeens allerlei eisen gesteld. Ik ben kriskras door Beijing gereden voor de nodige papieren. Maar ik heb ze. Beijing is net zo groot als half Belgie. Gelukkig hebben we een eigen wagen met chauffeur tot onze beschikking. Dit is echt een must. Dat verkeer hier is zo mega, dat moet je gezien hebben om te begrijpen. Ik weet zeker dat, als ik zelf zou rijden, binnen vijf minuten een aanrijding zou hebben. Gelukkig is het stukje wat ik moet rijden volledig afgesloten op het wielerparcourse. 12 km hekken. Alleen op de tribune bij de start/finish mag publiek zitten (7000 stuks!!). Voor de rest is het helemaal publiekvrij. Het is zoals eerder gezegd een schitterend parcourse met heel veel korte klimmetjes en direct na de start 1 flinke klim. Daar zal de tijdwinst voor de handbikers te boeken zijn.

Gister hebben we de laatste training afgewerkt 1.45 uur rustig gereden en van het uitzicht genoten. We reden net buiten het paralympische village. Op wegen van 6 banen breed met superglad asfalt die bijna geheel autovrij zijn (security). Zo konden we rondjes om The Birdnest en het zwembad (the Watercube) rijden. Heel indrukwekkend om zo met z'n tweetjes doorheen te fietsen. En toeschouwers dat we dan hebben, niet gewoon. The birnest liep net vol met publiek (70000 man/vrouw) die keurig over de brede trottoirs lopen. Iemand op een handbike is hier echt een attractie, en ik moest Eward meerdere malen zeggen dat we nu beter niet op de foto zouden gaan met de mooie chinese dames die dat steeds weer vroegen. Focussen op de tijdrit van morgen!

Met de volgauto ga ik Edward van de nodige info voorzien. Het parcourse kennen we op ons duimpje en waar hij een steekje dreigd te laten vallen (verkeerd aansnijden bocht, verslapping, of verkeerde kant van weg kiezen) krijgt hij de wind van voren. Edward is een kerel die oppeppende en aanmoedigende woorden nodig heeft zegt hij zelf. Nou ik zal me niet onbetuigd laten door de " oortjes". Het is voor hem 12 km volle bak, en hopelijk met het gewenste resultaat, een medaille, het liefst goud natuurlijk!

Heel leuk zijn alle aanmoedigen vanuit de arabische wereld (libanon, maar ook egypte waar hij bekend is), europa (uiteraard ook van zijn werkgever de gemeente Capelle) en ook amerika die hij per sms, e mail en facebook krijgt. Dit vind hij echt super allemaal! bedankt hiervoor.

Ik ben vanavond ook nog even langs Jaco Tettelaar en Alfred Stelleman gelopen om ze succes te wensen. Dit is de nederlandse tandemploeg die morgen toch ook een kans op een medaille hebben!

Morgen hoop ik jullie snel van het behaalde resultaat op de hoogte te stellen.

vr gr Henk