home »

Erik Jan Kooiman wint thuiswedstrijd

 Capelle- Elite renner Erik-Jan Kooiman van CT DeLeaseWinkel.nl won vrijdagavond verrassend de wielerronde van Capelle aan den IJssel door in de laatste ronde weg te rijden van zijn zes sterke medevluchters. De Lekkerkerker schonk zijn sponsor, de online autoshowroom De LeaseWinkel.nl, die gevestigd is langs het parkoers, zo een welkome thuisoverwinning. Ook de leverancier van de Cube-fietsen zit met zijn bedrijf in Capelle.

 

Ruim vijftig coureurs gingen van start in het 80 km lange criterium met de telkens terugkerende ‘dijkklim’ in de Aert van der Nesstraat, die 40 keer genomen moest worden. Na vijf kwartier keihard koersen viel wel de slag. Een zestal, bestaande uit Kooiman, Raoul Poortvliet (’s-Heerenhoek), Koos Jeroen Kers (Amstelveen), Kooimans ploeggenoot Bob van den Enden (’s-Gravenzande), Malaya van Ruitenbeek (Delft) en Johim Ariesen (Rhenen) zette na de 25e beklimming goed door en sloeg een beslissend gat. Alleen Heerjansdammer Sander Oostlander slaagde erin in een rush naar de koplopers toe te rijden.

 

,,De samenwerking was prima,” vertelde Kooiman na afloop. ,,Ook de sprinters Ariesen, Kers, die de leidersprijs pakte, en van Ruitenbeek koersten volop mee. Allen verwachtten een uitval van Oostlander, die vorig seizoen nog als stagiair voor profploeg Skil-Shiman uitkwam. Met het ingaan van de laatste ronde deelde Bob van den Enden een plaagstoot uit, waardoor ik als laatste aan het klimmetje begon. Iedereen pufte even uit, terwijl ik vol doortrok. Op de geasfalteerde dijk pakte ik zo’n 40 meter. Op de klinkers van de Nijverheidsstraat viel ik niet stil en kon zo mijn voorsprong tot op de meet behouden. De laatste weken rijd ik al goed, dus ik wist dat aanvallend rijden een keer beloond zou worden.”

 

Kers, die al vier koersen won en op nu een tiental meters als tweede eindigde, baalde van zijn verlies. ,,Tweede worden is leuk, maar ik had liever gewonnen. Niemand reageerde echter op Kooimans uitval. Hij heeft verdiend gewonnen.” Ook nummer drie Van Ruitenbeek was vol lof over Kooiman: ,,Hij was vandaag de sterkste.”

 

Ariesen, Oostlander, Poortvliet en Van den Enden eindigden op de plaatsen vier tot en met zeven. Oud-Nederlands kampioen Dennis Smit uit Zwammenburg won de spurt van de achtervolgers.

 

DeLeaseWinkel.nl-directeur Ronald van Staals kantoor fungeerde voor de gestarte Waardrenners als clubhome, waar verkleed en nagepraat kon worden. ,,Hartstikke gezellig allemaal,” merkte hij op. ,,De jongens gaan fantastisch met elkaar om. Ik houd hier een goed gevoel aan over.”