home »

Juniorendriedaagse van Axel

 

De junioren Martijn de Jong en Koen van Nieuwpoort maakten als gastrenners deel uit van de formatie van Westland Wil Vooruit, die deelnam aan de Driedaagse van Axel in Zeeland. De Westlandse inbreng bestond uit Mark Stijger, Twan Middelburg en Sem van den Bogaert.

WWV’er Sem van den Boogert schreef het volgende verslag:

De ploegleider was Wim, verzorgster was Mieke en Moos en de vader van Koen zorgden voor onze fietsen. Rond 1 uur kwamen we aan bij ons huisje waar we even wat aten en ons klaar gingen maken voor de eerste etappe. Het beloofde een zwaar weekend te gaan worden met een sterk en internationaal deelnemersveld en verschillende kasseistroken en hellingen in het parcours.

1e etappe Phillipine - Axel

Vrijdagmiddag 5 uur werd het peloton losgelaten voor de eerste etappe van 109.1 km die over 7 kasseistroken zou voeren. Vlak voor de start had het even geregend en de nervositeit was te voelen in het peloton. Gelijk vanuit het vertrek kusten al veel renners het asfalt waarbij gelukkig, op een klein ongelukje bij Sem na, geen WWV' ers lagen. Bij de eerste kasseistrook leek de rust wat wedergekeerd en op een aantal valpartijen waar Martijn en Mark door gehinderd werden na, fietste het peloton richting de 3 plaatselijke rondes met daarin een kasseistrook. Ondertussen was Martijn weer teruggekeerd in het peloton terwijl Mark dat helaas niet lukte. Bij de 1e plaatselijke ronde begon het te regenen wat tot veel valpartijen leidde. Koen en Twan zaten attent voorin en hadden hier weinig last van. Martijn werd alle valpartijen de laatste ronde te veel en moest het peloton laten gaan. In de eindsprint wist Twan een22e plek te bemachtigen en Koen een 36e plek terwijl de etappe gewonnen werd door de Poeldijker Lennard Hofstede. Sem wist achter in het peloton te finishen terwijl Martijn daar een minuutje achter zat en Mark 9 minuten verloor.

2e etappe Axel

Zaterdagochtend werd de tijdrit van 7.8 kilometer verreden. Martijn mocht als aller eerste van start gaan en klokte de 58ste tijd met 10:25 en 44.8 km/u gemiddeld. Hierna was Koen aan de beurt. Koen reed de snelste tijd van onze ploeg met 10:21 oftewel 45.2 km/u gemiddeld en eindigde hiermee als 50ste. Sem legde het parcours af in 10:31 met 44.5 gemiddeld en werd 68ste. Mark reed 10:50 met 43.1 gemiddeld en eindigde als 120e. Twan reed 10:52 met 43 gemiddeld en werd 123e.

3e etappe Axel - Axel

's Middags stond er dan weer een rit in lijn van 99.6 km op de planning die over 6 kasseistroken zou voeren. Bij de 1e kasseistrook werd het peloton op een lint gereden en helemaal uit elkaar getrokken. Koen en Twan zaten goed voorin en reden dus in de 1e groep terwijl de rest van de ploeg achterop raakte. Helaas viel Koen door toedoen van een andere renner en werd hierom teruggeslagen in de groep met Sem, Mark en Martijn. Twan bleef goed in de 1e groep zitten en finishte daar ook in terwijl de rest achterin keihard heeft mee lopen draaien om het verlies zo klein mogelijk te houden. Dit verlies was uiteindelijk toch nog zo'n 5 minuten voor Martijn en Koen en 7 minuten voor Mark en Sem.

4e etappe Strijpen-Strijpen

De 4de etappe beloofde het zwaarst te worden met klimmetjes uit de ronde van Vlaanderen het parcours. Het peloton moest 4 rondes afleggen met per ronde de Leberg, Valkenberg en Langendries als kuitenbijters terwijl de rest van de 26 kilometer lange ronde ook alles behalve vlak was. Twan en Koen reden weer de gehele wedstrijd attent van voren en kwamen bijna geen enkel moment in moeilijkheden op de Vlaamse heuveltjes. Mark werd helaas in de eerste ronde gehinderd en kon ondanks berenwerk niet meer terugkomen. Martijn en Sem zaten gewoon in het peloton. In de laatste ronde bestond het peloton nog uit zo'n 60 man met daarbij dus 4 WWV'ers. Twan wist knap 2e te worden in de pelotonspint en werd 17e. Koen werd 30ste en Martijn finishte ook nog in het peloton als 66ste. Sem moest het peloton op de laatste klim laten gaan en finishte een minuutje achter het peloton als 78ste.

In het algemeen klassement eindigde Twan als 47ste, Koen als 60ste, Martijn als 66ste en Sem als 76ste van de in totaal 82 uitrijders. Wereldkampioen tijdrijden bij de junioren reed in de tijdrit en de laatste rit iedereen op een hoop en won de meerdaagse.

Al met al hebben 4 van de 5 renners van onze ploeg de wedstrijd uitgereden wat al een prestatie op zich is. Dit komt natuurlijk mede door de goede verzorging en begeleiding die we gekregen hebben. Hiervoor heel veel dank!