home »

Koude koersmaand maart

De weergoden werkten niet mee in de maand maart. Tijdens het trainingskamp in Mejannes scheen de zon volop, maar terug in Holland moesten de junioren hun warme kleding weer uit de kast halen. Door sneeuwval werd zelfs al een wedstrijd afgelast. Toch is het al lente en is het wielerseizoen begonnen.

Alexander, Sander, Jeroen, Etienne, Jordi en Koen begonnen hun seizoen op 10 maart in het Belgische Ieper in de eendaagse koers ‘Andre Noyelle’ over 80 km. Alleen Jordy wist deze wedstrijd uit te rijden in het peloton. Er stonden 192 deelnemers aan de start en kregen onder meer de Scherpenberg, Baneberg, Rodeberg, Mesenberg en Kemmelberg voor de kiezen. De korte afstand zorgde ervoor dat er vanaf km 0 direct hard werd gereden.  Zo ontstond net voor de eerste helling een kopgroepje van een achttal renners die na de eerste hellingen werd aangedikt tot een kopgroep van 15, waarbij jammer genoeg niemand van de Waardrenner was vertegenwoordigd. De één na de ander moest lossen en alleen Jordi kon zich handhaven.

 

Op zondag 17 maart maakten Koen en Etienne deel uit van de Zuid-Holland Combinatie en startten in de wedstrijd Guido-Reybroek in Moerkerke, een loodzware wedstrijd  van 119 km: een rit in lijn van 72 km (met 12 km kasseien), gevolgd door 6 plaatselijke rondes van 7,8 km, met als toetje hierin aanwezig een kasseienstrook van 700 meter.

Al  vroeg in de wedstrijd kwam Koen in de problemen door een éénzijdige val. Hij belandde in een greppel, waarna de  achtervolging (met kletsnatte voeten) moest worden ingezet. Helaas was de achterstand te groot geworden en moest Koen, na bijna 90 km, in de plaatselijke rondes uit koers en kon hij Etienne gaan opzoeken, die al eerder uit koers was gehaald.

Jordi en Jeroen stonden aan de start in Woensdrecht, waar de Rijzende Weg als scherprechter gold. Achter acht koplopers spurtte Jordi naar de 9e plaats. Jeroen finishte als 29ste.

In Heeswijk-Dinther stonden Alexander, Sander, Thomas en Niek aan het vertrek. Ook hier werden de  eerste enveloppen mee naar huis genomen: Alexander werd 15e, Sander 17e, Niek 32e en Thomas DNF. 

 

Op zondag 24 maart stond de eerste Nederlandse klassieker ‘Ronde van het Lage Land’ op het programma voor Koen, Jordi en Etienne. De overige renners zouden een criterium rijden in Huijbergen, maar deze koers werd afgelast vanwege sneeuwval.

Het behoeft geen uitleg dat de Ronde van het Lage Land een ijskoude en loodzware afvalrace is geworden. Van de 168 renners wisten uiteindelijk 32 renners de finish te halen. Door de harde wind viel het peloton direct in diverse groepen uiteen en ontstond al vroeg in de wedstrijd een kopgroep van drie: de latere winnaar André Looij van Viking Waterland en twee Denen van Team Roskilde. Sommige renners achter het leidende trio werden door de harde wind van hun fietsen geblazen.

Jordi had al snel voor zichzelf besloten, dat dit geen doen was en verliet de wedstrijd.

Koen ondervond veel hindernis door een vroege  valpartij, en moest alleen een flink gat dichtrijden en van waaier naar waaier rijden om uiteindelijk in het overgebleven peloton te geraken. Na deze loodzware inspanning wist hij zich te herstellen en kon de steeds opkomende kramp enigszins onderdrukken en kwam met 2 benen los uitgeklikt (want toen sloeg de kramp wel toe) als 13e over de finish.

Etienne maakte het wel heel spannend voor ons allemaal, door volledig onderkoeld te raken.

Nadat Erik de benodigde zorg had verleend, werd door het inmiddels aanwezige ambulancepersoneel besloten dat hij ter observatie naar het ziekenhuis moest. Aldaar werd zijn lichaamstemperatuur langzaam omhoog gebracht en gelukkig mocht hij na ongeveer

5 uur, weer volledig opgewarmd,  naar huis.

De maand april wordt hopelijker wat warmer. Op maandag 1 april (2e Paasdag) staat voor veel van de Waardrenners de ronde van Waddinxveen op het programma.

Op onderstaande link een filmpje over het Lage Land; http://youtu.be/lumjfVN26f4?hd=1