home »

Lennard van Winden laat Cube groeien

Lennard van Winden zette in een tijdsbestek van tien jaar het fietsenmerk Cube in Nederland, Groot-Brittannië en Ierland op de kaart. De verkoop van de sportieve Cubetweewielers aan speciaalzaken op fietsengebied vertienvoudigde in het afgelopen decennium. De vloeroppervlakte van de distributiehal, thans gevestigd in Capelle aan den IJssel aan de Molenbaan, groeide van 400 naar 4000 m2.

Het fietsenmerk Cube kruiste in 2001 het pad van Lennard van Winden, toen (en nog steeds) eigenaar van een fietsenwinkel in Vlaardingen. De 35-jarige oud-inwoner van Ouderkerk aan den IJssel, die nu in Berkel woont, was een van de eerste dealers. Toen collega’s van hem deze stoere fiets ook in het assortiment wilden opnemen, verwees het Duitse moederbedrijf de toekomstige dealers naar hem. ,,Sindsdien is mijn bedrijf Oneway Bike Industry, de Nederlandse importeur van Cube, gegroeid als kool,” vertelt een relaxte Van Winden. ,,Via Stolwijk en Nieuwerkerk, waar ik opslagloodsen huurde, die al snel te klein bleken te zijn, vestigde ik mijn bedrijf in Capelle. Nu lever ik 65.000 fietsen per jaar aan gespecialiseerde fietsenzaken. Ik zie nog veel uitdagingen voor me weggelegd. In Nederland heb ik 30 personeelsleden in dienst. In Engeland momenteel vijf. Naast fietsen heb ik ook kleding, helmen, schoenen en brillen van Cube in mijn assortiment opgenomen.”

Om de naamsbekendheid van Cube in Nederland te promoten ging Lennard van Winden in zee met Henk Ceelen, die met wielervereniging De Waardrenner al jaren een sterke wielerploeg de weg opstuurt. ,,Nu we goed in de markt staan, willen we onze zichtbaarheid in de sportwereld meer en meer tonen,” vervolgt Van Winden. ,,Ik heb bewust niet voor een profteam gekozen, maar voor een clubploeg met potentie. De elite renners en beloften hadden dit seizoen de beschikking over een door en door geteste, superlichte racefiets. Kopman Jan Bos won daarmee maar liefst veertien koersen. Ouderkerker Coen Otterspeer won de sterk bezette ronde van Lekkerkerk en Erik-Jan Kooiman (Lekkerkerk) zegevierde in Capelle voor de voordeur van de andere sponsor DeLeaseWinkel.nl. Beide bedrijven willen de sponsoring continueren. Dit is voor ons niet alleen een zinvolle manier om de wielersport te ondersteunen en talenten zich te laten ontwikkelen, de renners zijn op deze manier zeer betrokken bij de producten en kunnen dus een waardevolle bijdrage leveren aan verdere ontwikkeling.”

Lennard van Winden zit niet stil. Momenteel is een e-bike in ontwikkeling. Bosch zorgt voor de elektromotor. ,,De mijne, die 45 km/uur kan, is bijna af,” merkt de fietsfanaat handenwrijvend op.