home »

Nieuwelingen: Ieper (B)

11 maart Ieper - Het is 7:30 uur als bijna iedereen is verzameld bij de Capelsebrug in Rotterdam. De appeltaart regeling ging vandaag nog niet van start, anders hadden we al 2 appeltaarten gescoord. 

Met 3 auto’s vertrekken we richting Ieper waar voor vandaag de 17de grote prijs André Noyelle of wel de kattekoers gereden ging worden voor 6 junioren van CT de Leasewinkel.nl. Koen van Nieuwpoort, Jordi Sloof, Niek Koorneef, Niels Klein, Martijn de Jong en Etienne Lenting.

Om even over 10 uur rijden we onder de grote Menenpoort  Ieper binnen.  De start is om 12:45 uur, dus tijd genoeg om veel te eten, te lozen, lachen, omkleden en zo als alle wielrenners doen stom tutten.  Gert verzorgde de fietsen zodat alles echt tiptop in orde was. Voor de magen van de renners was verzorger Eric Splint aanwezig. Voor het rijden van de volgauto en de papier winkel en het praatje voor en na de wedstrijd werd door Erwin Hommering geregeld. We hadden zelf volgwagen 2. 

Als het 12:00 uur is gaan de jongens het startblad tekenen om vervolgens even wat in te rijden. En dan staan er om 12:30 uur 200 renners klaar om een wedstrijd te rijden van bijna 90 km. De neutralisatie verloop niet helemaal vlekkeloos, want er komt een herstart. Er waren al lossers en een lekke band.  En dan worden eindelijk de 200 renners losgelaten. Al gauw wordt er een valpartij gemeld, maar gelukkig niemand van ons.

Maar toch horen we voordat we bij de eerste berg aan komen dat 1 renner van ons team in moeilijk heden verkeerd. Niek had het zwaar. Waar Niels het peloton heb moeten laten gaan, hebben wij niet meer gehoord.

Na 15 km. komt de eerste berg de Scherpenberg 800 meter gemiddeld 9,1% en het zwaarste stuk 17%. Hierna dient al gauw  berg 2 zich aan. Na 19 km. is de Rodeberg die beklommen moet worden 1,7 km. lang, 4,8% gemiddeld en het zwaarste stuk 13%. Ondertussen zijn er ook al 2 koplopers weg.

Op de scanner horen gelukkig geen nummer van ons team die in moeilijkheden verkeren. Dus de overgebleven 4 renners zitten nog in het peloton. Hierna dalen ze af en dan een stuk wat glooiend terrein. Om vervolgens na 30 km. de Kraaiberg en Mesenberg achter elkaar te beklimmen. Relatief korte klimmetjes van gemiddeld 3,3%. De koplopers hebben een seconden of 50. En dan komt de voorloper van de Kemmelberg, De Monteberg 7,3% -13% en 1 km. lang. En na 46 km. de beruchte Kemmelberg 3 km. lang 4% gemiddeld en het stukken erin van 23% met allemaal kasseien. 

Wij staan in de afdaling van de Kemmelberg en hopen dat we gauw een glimp op kunnen vangen van een van onze renners. Na een renner of 50 komt als eerste Koen langs en daarachter al gauw Martijn na ongeveer 30 seconden komt Jordi met achterhem op 100 meter Etienne. Het zijn misschien nog maar 100 – 120 renners. Hopende dat alles bij elkaar komt. Maar er zit nog een kleine pukkel na de Kemmelberg hier is het peloton in nog in 4 stukken. Maar toch komt groep 1 en 2 (+/- 60 renners) bij elkaar, hier zit Koen ook in, zo ook groep 3 en 4. (+/- 40 renners)komen bij elkaar,  hier zitten, Jordi, Martijn en Etienne in. Het ergste hebben ze gehad, al is hier echt niets vlak het blijft glooien. Na de bevoorrading hebben ze nog zo’n 30 km. te gaan. Maar de pelotons komen niet meer bij elkaar.

Dan is er nog een doorkomst in Ieper, waar veel mensen langs de kant staan om de renners aan te moedigen.  3, 4 rijen dikt staan ze. En dan merken we dat Koen niet meer in de eerste peloton zit, en een kleine halve minuut achter het peloton rijd, hij is gevallen en zijn stuur staat helemaal scheef. Jammer er had een mooie uitslag voor hem ingezeten. 

Na een minuut of 4 komt peloton 2 langs en missen we Jordi. Achteraf blijkt dat Jordi in het begin van de koers achter een valpartij heeft gestaan, en ongeveer 20 kilometer bezig is geweest om terug te keren in het peloton en mede door dat hij vorige week zeer ziek is geweest al zijn kruit had verschoten, moest hij jammer genoeg het peloton laten gaan. 

Martijn en Etienne rijden de wedstrijd zonder kleerscheuren in het 2de peloton ook uit. Al waren ze wel helemaal verrot. (Het licht van deze 2 renners is ook al gauw uit in de auto op de terugweg naar huis, er wordt behoorlijk geslapen)

3 Renners rijden de wedstrijd uit. De begeleiding was heel erg tevreden. Zeker omdat ze helemaal niet wisten wat ze te wachten stonden.

 Het was een lange, mooie, vooral zware en ervaring rijke dag voor de jongens. 

Want dit was koers.

Op http://www.focus-wtv.tv/video/wielrennen-katjeskoers is nog een kort tv verslag te vinden.