home »

Waardrennerploeg aan de start in de 14e uitgave van de Westbrabantse Pijl

Alexander, Jelmer, Jeroen en Sander vormden afgelopen weekend de ploeg die De Waardrenner vertegenwoordigde in deze meerdaagse in en rondom het Westbrabantse Steenbergen.

Als altijd stonden ploegleider Edwin Hommering en soigneur Eric Splint op de inmiddels hun bekende manier onze Junioren bij in hun strijd om te overleven in deze driedaagse die vanwege het aangekondigde ruige weer niets goeds beloofde. Een mecanicien was voor dit zware werk trouwens, mede door vakantieperikelen, niet gevonden, dus moest ondergetekende de eerste etappe bij Edwin in die rol in de ploegleidersauto en ervaren hoe dat is. Spannuuund! Angstig soms, maar wel uitdagend. De beveiliging van het parcours liet volgens de kenners toch wel te wensen over, met alle gevaren vandien.

Dat met het weer viel uiteindelijk toch nog wel mee, maar het overleven achtervolgde onze jongens al vanaf de eerste minuten van de eerste etappe van Steenbergen naar Nieuw Vossemeer, 93 km lang. Binnen 10 km was Jeroen op een smalle dijk van hoogstens 3 meter breed al betrokken bij een valpartij en moest ondergetekende uit de ploegleidersauto en in een sprint naar de onheilsplek met een nieuw wiel: lek en drie spaken gebroken! Toen een lange achtervolging voor Jeroen achter onze auto en daarna tussen de andere wagens terug naar het peloton. Onderweg kwamen we Jelmer tegen die de snelheid van het peloton te veel was geworden. Dus, toen samen Jeroen achter de auto.

Sander, die speciaal met het vliegtuig uit Frankrijk teruggekomen was voor deze wedstrijd, had nog wat last van bergbenen en was in het begin erg onwennig waardoor ook hij tussen de auto’s terecht kwam, dus we vreesden het ergste voor de drie!

Tot een moment van chaos! De kopgroep bleek op een kruispunt naar links en het peleton naar rechts gestuurd. Alom consternatie en nadat de koers geneutraliseerd was, bleken al onze renners weer in het peleton te zitten. Uiteindelijk werd Jelmer helaas uit de wedstrijd genomen, waardoor hij de volgende dag niet meer mocht starten! Even werd gevreesd voor een gebroken pols bij Jeroen, maar de kennersblik van Erik verraadde meteen al dat dat wel meeviel: Jeroen kon de volgende dag gewoon starten.

En Jelmer was er de volgende dag gewoon weer: nu als mecanicien en hoe! De ploeg was eigenlijk dus nog gewoon in stand. Kommentaar van Henk Ceelen per whatsapp natuurlijk: waarom zat er niemand van ons in de kopgroep? Geen excuus natuurlijk!

Met ’s ochtends (2e etappe) een individuele tijdrit van 8900 m en tegen de avond 91 km Kruisland – Kruisland (3e etappe), de zaterdag dus weer een vol programma. 

De tijdrit werd door de drie overgebleven renners goed verteerd en na een overheerlijke pastamaaltijd in een prachtig bruin cafe in Kruisland moesten ze aan het eind van de middag dus weer vol aan de bak. En weer was Jeroen vlak na de start weer betrokken bij een valpartij en moest hij door Edwin weer teruggereden worden naar het peloton. Datzelfde overkwam Alexander, op dezelfde plek, een ronde later! Gelukkig kon hij zich na lange tijd ook weer terug in het peloton melden. Van Jeroen had het 2 dagen achtervolgen echter te veel gevraagd en helaas moest hij daarom opgeven. Sander had zijn normale benen weer terug en had zich lekker kunnen handhaven, samen met Alexander, in de derde waaier.

’s Avonds laat terug naar de praktijk van Erik voor een lekkere douche, een stevige massage en een Rotterdamse Chinees. En daarna lekker thuis slapen.

De volgende ochtend dus nog 2 man in de race! Het ging erom spannen. Hoe zouden ze het er in de 4e etappe vanaf brengen? 126 km in en rondom Steenbergen. Sponsor Wim van der Velden en Karel Coenradie hadden zich als supporters bij de groep aangesloten en zij hebben zich kostelijk vermaakt. Wim in de ploegleidersauto en Karel bij ondergetekende in de bus aan het doorsteken. Onze jongens hebben zich kranig gehouden en via de tourradio kwamen de berichten door dat zowel Sander (teruggepakt) als Alexander (lekke band in de uiteindelijke kopgroep) zich in de aanval hebben laten zien. Sander moest uiteindelijk in de laatste 20 km opgeven; Alexander wist De Ster uit te rijden en finishte uiteindelijk op de 73e plaats van het Algemeen Klassement. Voor het eerst in zijn rennersloopbaan! Van de ca 160 deelnemers wisten 82 renners op zondag de finish te halen.

 

Ben van Ark