home »

Wielerclub De Waardrenner kijkt vooruit

De Waardrenner bestaat in 2013 veertig jaar. De Krimpenerwaardse wielerclub boekte in die vier decennia veel successen. De komende jaren blijft de aanvankelijk Schoonhovense sportvereniging aan de weg timmeren.

Wie de jaren 1973 en 2013 met elkaar vergelijkt ziet veel parallellen. De leden komen uit alle windstreken; de club beschikt niet (meer) over een eigen parcours; sponsornamen sieren de clubkleding; vier actieve bestuursleden houden De Waardrenner op de rails en de renners hebben grootse plannen.

Bestuurslid Ben van Ark, die de voorzitterstaken onlangs overnam van Henk Ceelen, die vanwege te drukke werkzaamheden afhaakte, ziet genoeg toekomstperspectief voor De Waardrenner. ,,Volgend seizoen staan er sterke junioren- en belofte/eliteploegen aan het vertrek van grote wedstrijden in binnen- en buitenland,” zegt de Capellenaar zonder blikken of blozen. ,,Het cyclingteam DeLeaseWinkel.nl, dat beschikt over Cube-racefietsen, is ook in 2013 het paradepaardje van De Waardrenner. Kopman Jan Bos was in 2012 zegekoning van Nederland met zijn veertien overwinningen. De eerstejaars junioren deden het dit seizoen boven verwachting en kunnen volgend seizoen in hun leeftijdcategorie nog beter presteren. Voor onze amateurs en sportklassers gaan we meer faciliteiten ontwikkelen. Onze aandacht voor deze groep stond op een te laag pitje. Nieuwelingen en jeugdrenners zijn er niet. En dat is jammer, want het is prachtig om de ontwikkeling van jonge renners te volgen. Mijn zoons Marnix en Alexander zijn via dikkebandenraces ‘opgeklommen’ tot respectievelijk  de beloftes en junioren. Zij hebben hartstikke veel lol in de wielersport. Mijn vrouw en ik gaan graag mee naar de wedstrijden. Daarom moet een club als De Waardrenner er zijn om jonge talenten op te leiden.”

Ook in 1973 was het opleiden van talentvolle coureurs ook een van de doelstellingen van De Waardrennner. Elite renner Erik-Jan Kooiman stelde voor de jaarlijkse feestavond, die zaterdagavond gehouden werd in partycentrum Amicitia, een wielerquiz samen. Veertig jaar terug in de tijd ging hij niet, maar de twintig vragen, die hij afvuurde op de aanwezigen, zorgden toch voor de nodige hoofdbrekens. Nils van Kooij toonde zich het vaardigst, al was het met banddikte. In de loop van de avond werd de Waardrenner van het jaar bekend gemaakt. Jan Bos eindigde als eerste voor Iris Slappendel, Erik-Jan Kooiman, Koen van Nieuwpoort, Aron Kremer en Alexander van Ark.