Jeugd

Jeugdploeg De Waardrenner

Informatie jeugdwielrennen

Wij trainen met de jeugd in de maanden maart en april op dinsdag- en donderdagavond van 19.00 tot 20.00 uur op de wielerbaan Sportpark Weydehoeck in Lekkerkerk. Vanaf mei worden dit andere (nog te bepalen) avonden.

In de maanden oktober tot en met februari trainen we zoveel mogelijk op zaterdag op een mountainbikeparcours in de Krimpenerwaard. Meedoen aan deze trainingen kan op een mountainbike of veldrijfiets. Soms gaan er ook groepjes ouders met een aantal kinderen op de weg trainen.

Een kind mag 3 keer gratis meetrainen, daarna is een lidmaatschap verplicht.

Opgeven kan via dit formulier.

Meedoen kan op een wielrenfiets en met een fietshelm. Heb je dit zelf nog niet, dan kun je die lenen. Dit gaat via Roger Korevaar, bereikbaar op het telefoonnummer 0630705015. Wanneer het kind lid wordt, dan kun je (tijdelijk) een wielrenfiets huren of er zelf eentje aanschaffen.

Als het kind lid wordt dan wordt u door Roger Korevaar toegevoegd aan de whatsappgroep “jeugdgroep Waardrenner”. Hier wordt het belangrijkste nieuws gedeeld.

Wat doen we nog meer:

  1. 1 keer per jaar jeugdkamp ergens in Nederland waar gefietst en veel lol gemaakt wordt;
  2. 1 keer per jaar een clubkampioenschap;
  3. Tijdrit competitie op de weg;
  4. Einde seizoen ‘happen en trappen’ met de jeugd;
  5. 1 keer per jaar informatieavond.

Voor de veiligheid van de kinderen moeten ze allemaal een helm op die stevig op hun hoofd zit. De regel hierin is dat als u met een vinger tegen de helm drukt moet het hoofd naar achteren gaan en niet alleen de helm. Ook moeten alle kinderen wielrenhandschoentjes dragen.

Controleer als ouder regelmatig de banden van de fiets. Deze moeten hard zijn. Als de banden zacht zijn kunnen de kinderen sneller vallen in de bochten.

Lid worden

  • Een jeugdlidmaatschap kost 70 euro per jaar.
  • Een racefiets huren kost 60 euro per jaar. Je mag de fiets dan mee naar huis nemen.

Dit doen we tijdens de trainingen

Wielrennen is meer dan alleen maar hard fietsen. Tijdens de trainingen oefenen we dan ook op techniek, zoals het rijden van bochten, ‘op het wiel rijden’ en het rijden van bochten. We oefenen voor wedstrijden, die worden regelmatig georganiseerd. Je rijdt tegen leeftijdsgenoten waarbij veel plezier tijdens het fietsen voorop staat! Trainingen worden verzorgd door gediplomeerde trainers.

Wedstrijden

Wij zijn een wedstrijdvereniging! Als je kind eraan toe is dan kan hij/zij wedstrijden gaan rijden. Het is verstandig om eerst een paar laagdrempelige wedstrijden te rijden (de zogenaamde miniwegwedstrijden). Hier is zowel in de zomer (wielrennen) als in de winter (veldrijden) een competitie voor in de regio Zuid-Holland. Hiervoor heeft het kind een startlicentie nodig, die kun je bestellen bij de KNWU. Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via de club. Dit kan via de ‘jeugdgroep Waardrenner’ .

Wanneer dit goed gaat, is de volgende stap nationale wedstrijden. Inschrijven voor deze wedstrijden gaat via de website van de KNWU. Om hieraan deel te kunnen nemen heeft het kind een wedstrijdlicentie nodig. Ook deze kun je aanvragen bij de KNWU. Daarnaast is een transponder van My Laps verplicht. Op de transponder staat een code die je bij de aanvraag van de licentie moet invullen.

Deze transponder moet op de voorvork met tyraps vastgemaakt worden.

In wedstrijden van de KNWU wordt uw kind geacht in clubkleding te starten.

Wielerwedstrijden zijn onderverdeeld in categorieën

Categorie 1 zijn jongens die dit jaar 8 jaar worden of geworden zijn en meisjes die dit jaar acht jaar zijn/ worden of negen jaar zijn/ worden.

Categorie 2 zijn jongens die dit jaar 9 jaar worden of geworden zijn en meisjes die dit jaar 10 jaar worden of al 10 zijn.

Dit gaat door tot en met categorie 7, (voor meisjes tot en met categorie 6) en dan worden ze Nieuweling.

Om de wedstrijden zo eerlijk mogelijk te laten verlopen en de kinderen hun knieën niet te zwaar te belasten mogen ze niet zwaarder trappen dan het verzet wat voor die categorie mag.

Het verzet heeft invloed op de afstand die je met één keer trappen kunt afleggen.

Afhankelijk van in welke categorie je rijdt, mag je met een bepaald verzet rijden. Hier zijn tabellen voor, te vinden op de site van de KNWU of van het District Zuid Holland. Dit wordt gecontroleerd voor de wedstrijd met een verzet controle (voor iedere wedstrijd).